Ciastka owsiane - z twarogiem, słonecznikiem, suszonymi jabłkami i miodem. Bez dodatku mąki i białego cukru. Zrobiłam je na próbę, ale zniknęły tak szybko, że dzisiaj upiekłam kolejną porcję (podwójną). Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jabłka nadają im kwaskowatości, a skórka cytrynowa aromatu. Jeśli chcecie, zamiast jabłek możecie wykorzystać inne suszone owoce. Polecam.
Składniki (12 sztuk):
100g chudego twarogu
1 jajko
30g miodu
szczypta cynamonu, szczypta soli
2 łyżki słonecznika łuskanego
6 łyżek płatków owsianych
6 łyżek zarodków pszennych
skórka otarta z 1 cytryny
30g suszonych jabłek
*opcjonalnie łyżka mleka
Przygotowanie:
Twaróg zmiksuj z jajkiem na gładko. Dodaj sól i cynamon i płynny miód (jeśli nie masz płynnego miodu, rozpuść go na małym ogniu, ale nie dopuść do zagotowania) i ponownie krótko zmiksuj.
Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika (2-3 minuty), na złoty kolor. Gdy wystygną, dodaj do masy. Wsyp też skórkę otartą z cytryny, płatki owsiane, zarodki pszenne i pokruszone kawałki suszonych jabłek. Wymieszaj łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta i nie będzie chciała się kleić, dodaj łyżkę mleka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę nabieraj łyżką lub dłońmi, formuj równe, płaskie ciasteczka i układaj na blaszce. Piecz 15-20 minut, aż ciasteczka będą miały złoty kolor i lekko przypieczony spód. Wystudź i podawaj.
Uwielbiam ciastka owsiane pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńale apetyczne:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńŚwietny pomysł ! Wyglądają i z opisu są bardzo apetyczne !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam :)
Usuńsuper pomysł na wykorzystanie twarogu :) ostatnio właśnie dość często z nim piekę, była pizza i bułeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka :) Schrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuń